Beleid Horeca: zonering categorisering
Zone: Kerngebied Horeca
De oost-west-as in het centrum, gelegen vanaf de Waachshaven, Halbertsma's plein, langs de Doorbraak en de Wijde Steeg, vormt het
kerngebied als het gaat om horeca. Deze zone is bij uitstek geschikt voor horecaontwikkelingen. Zeker wanneer de parkeerfunctie in deze
zone vermindert en de verblijfsfunctie een meer prominente rol krijgt, zoals de visie al vele jaren is. Met name in het gebied aan de
oostelijke rand van It Grien en het westelijke deel van het Halbertsma's plein (huisnummers 9-13) kunnen terrassen worden toegestaan,
zowel solitair als in ensemble.
Door leze^ontwikkelingen mogelijk te maken en de zone te verbinden met het Weterfront, wordt het ontwikkelingskader voor recreatie,
toerisme, detailhandel en horeca verbreed. Concentratie van horeca in deze as versterkt de sfeer en daarmee de aantrekkelijkheid van
Grou. Aan de ontwikkelingsruimte worden grenzen gesteld door middel van maximalisering van de aantallen.
Zone: Randgebied Horeca
Het randgebied ten zuiden van het Kerngebied bestaat grotendeels uit de Hoofdstraat en kan worden getypeerd als kernwinkelgebied.
Hier geldt als uitgangspunt dat gecontroleerd ontwikkelingsruimte wordt geboden voor horeca. Daarom wordt alleen ontwikkelingsruimte
geboden voor horecabedrijven van categorie 1Dit gebied dient in hoofdzaak een winkelgebied te blijven. Voor wat betreft de
mogelijkheid voor categorie 1 in deze zone (met name de Hoofdstraat) wordt een maximalisering van de dagcomplementaire Horeca
voorgestaan. Dit om de hoofdfunctie van de Hoofdstraat, namelijk winkelgebied, te beschermen.
In het Randgebied ten noorden van het Kerngebied kan gecontroleerd ruimte worden geboden aan categorie 3, logiesverstrekking. De
bestaande functies zijn hier divers. De bestaande bebouwing wisselt qua omvang. Er zijn een aantal grotere panden aanwezig die
geschikt kunnen zijn voor logiesverstrekking.
Zone: Schil
Dé schil kent overwegend een woonfunctie met één enkel bestaand horecabedrijf. Met het oog op de woonfunctie is verdere
ontwikkelingsruimte van horecabedrijven hier niet wenselijk, behoudens de twee voorziene (mogelijke) ontwikkelingen ter plaatse van de
Hellinghaven (Volmaweg) of Minne Finne en de Blikpôle (Prinses Wilhelminastraat). Het front van Grou aan de waterzijde is dan op drie
geografisch goed verspreidde locatjes te voorzien door horecabedrijven, het Theehuis vormt hierin het middelpunt.
15
Ruimtelijk Horecabeleid Grou 15 november 2011