„Sybo" en „'Vat 69"
Van cafetaria naar koffieshop en bar
Ontmoetingsplaatsen
voor de jeugd
12
De oudste koffiebar in Leeuwarden is Sybs (voorheen Wybs). Hij bestaat al
ruim tien jaar, is al die jaren door toonbeeld geweest van een zekere exclusi
viteit en is dat nu nog wat betreft zijn bezoekers. De meeste bezoekers van
Sybs zijn vaste klanten, over het algemeen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.
Er komen echter ook wel eens ouderen, men denke bijvoorbeeld aan Manus,
de bloemenkoopman.
In Sybs komen geen nozems (vetkuiven) en lawaaitrappers en als die er toch
komen, worden ze zonder pardon verwijderd, omdat Sybe het aanzien van zijn
zaak op peil wil houden. De bezoekers zijn middelbarescholieren en studenten.
Er is dan ook een merkbaar sociaal verschil tussen Sybs en bijvoorbeeld Roels
koffieshop wat de bezoekers betreft.
In „Vat 69 (zelfde exploitatie als Sybs) is de selectie nog verder doorgevoerd.
Bezoekers dienen behoorlijk gekleed te zijn en zich daarnaar ook te gedragen.
We kunnen een elite onder de jeugd daar ook het beste zoeken.
Zitten en praten in „Sybs"
Bloemenkoopman Manus is een vaste, zij
het wat uit de toon vallende, bezoeker van
„Sybs".
In het vorige nummer van de Leeuwarder
Gemeenschap zijn we gestart met een serie
artikelen over de nieuwe ontmoetingsplaat
sen van de jeugd, waartoe speciaal de kof
fiebars en wat daarvoor doorgaat behoren.
De artikelen worden geschreven door onze
nieuwe medewerker Ad van Dongen, aan
wie wij hebben verzocht dit veelzijdige on
derwerp critisch te behandelen. Hij lijkt ons
daarvoor de geschikte figuur, omdat zijn
leeftijd hem in staat stelt zich in te leven
in de belangstellingssfeer van de jeugd, ter
wijl hij toch oud genoeg is om niet klakke
loos te aanvaarden wat sommige jongeren
(en dan speciaal de „jongere jongeren")
tamelijk critiek- en vaak ook normloos be
geren. Bovendien heeft Van Dongen jour
nalistieke ambities.
Twee kanttekeningen passen bij deze serie,
die ook in volgende nummers zal worden
voortgezet. Koffiebars en dergelijke zijn op
zichzelf geen verschijnselen van een zo
groot belang, dat ze een uitgebreide publici
teit verdienen. Ze ressorteren onder de zeer
kleinen in de horecasector en vinden hun
bestaansrecht slechts door de belangstelling
van een deel van de jeugd. De opkomst en
de snelle verbreiding van de koffiebars en
aanverwante pleisterplaatsen zijn echter
interessante verschijnselen in het licht van
het huidige gedragspatroon van de jonge
ren. Daarover iets meer aan de weet komen
vraagt, dat we eens binnen de muren van
deze inrichtingen kijken. Van Dongen deed
dit dus voor u en fotografe Anneke Bleeker
kijkt met hem mee.
De andere kanttekening is, dat een critische
beoordeling een sterk persoonlijke visie
door de verhalende beschrijving mengt. Het
kan daardoor zijn, dat de auteur sommige
dingen positiever of negatiever beoordeelt
dan wij van redactiewege geneigd zouden
zijn te doen. Wij vinden dit geen bezwaar
om hem het woord te geven en wij nemen
aan, dat u deze opvatting deelt.