Frieslands meest grandioze barbedrijf
GLAZEN KAPOT? 10.000 IN EEN JAAR!
'T KLEINE KRANTSJE
Roel de Wilde: gesprek ven de dag De man achter
Advertentie in de Leeuwarder
Courant van 3 januari: „Ja, ja,
ja!! La Bella. Na drie maanden
reeds door meer dan 50.000
mensen bezocht. Door het
steeds toenemende aantal be
zoekers zijn wij genoodzaakt
de leeftijdsgrens van onze gas
ten te verhogen en wel vanaf
heden toegang boven 20 jaar".
Steller van deze annonce La
Bella's eigenaar en exploitant
Roel de Wilde, 37 jaar, geluk
kig getrouwd, vader van vier
zoons, voormalig kelner en
barkeeper, snel gerezen ster
aan het bedrijfsfirmament, een
man, die duidelijk weet wat
hij wil.
Vijftigduizend in twaalf we
ken, dat is ruim vierduizend
in de week, zeshonderd per
dag, meer dan honderd in een
uur.
„Tegen achten vanavond be
gint het feest weer. Dan staan
ze in een dikke rij tot het
Pannekoekhuysje toe. Na een
half uur zijn ze binnen. Tja,
dan is 't hier wel druk".
La Bella wat is dit voor een
tent, vanwaar dat succes, wie
is die Roel de Wilde, waarom
hij wel en een ander niet?
Naar zee
Zestien jaar is Roel de Wilde,
wanneer hij in '48 de Leeu
warder mulo (3e klas) verlaat
om naar zee te gaan. Hij vaart
als barkeeper, keert later naai
de vaste wal terug, kelnert „in
alle zaken in heel Friesland",
werkt acht jaar als barkeeper
bij Frits Woldendorp in de
Heerestraat, verwerft zich
noest sparend een eigen huis,
ziet en hoort veel en kiest
tenslotte zelfstandigheid.
Hij verkoopt z'n huis, leent
vijfentwintig mille en start
nieuwjaar 1963 in een eigen
café met bar en twee biljarts.
Maar die zaak staat in Dok-
kum en bittergraag wil hij
weer naar Leeuwarden terug.
Voorjaar '66 koopt hij in de
Grote Hoogstraat het café van
de weduwe Koster. Hij wil het
ombouwen tot bar en neemt
een architect in de arm.
Maar op het kritieke moment
geeft deze man niet thuis en
dan laat De Wilde z'n fantasie
zelf maar de vrije loop: in
april opent hij de zaak als de
Flamingobar.
Voor gek verklaard
„Ze hebben me toen allemaal
voor gek verklaard, maar van
af de opening werd het een
enorm succes".
Nog in hetzelfde jaar koopt hij
een pand in Heerenveen en
opent er de Boemerangbar, in
het voorjaar van '67 volgt Het
Wijnvat in Drachten. Heeren
veen wordt geen succes en
gaat Kerstmis 1967 met twin
tig mille verlies weer van de
hand. Dan valt het oog op de
vrijkomende zaak van Weyers
aan de Grote Hoogstraat. De
Wilde legt er honderdveertig
duizend gulden voor op tafel,
breekt alles eruit, sloopt ook
nog twee huisjes, die er ach
ter staan en blikt dan in een
geweldig gat.
Het snel rondwarende ge
rucht van alweer - een -
nieuwe - bar - in - de - Grote
Hoogstraat doet velen ander
maal met de vinder op het
gaat of staat bij de leiding van
het bedrijf. De meesten heb
ben te weinig ervaring. Ik heb
dertien, veertien jaar in de
bediening gelopen, ik heb Ko
ningin Juliana bediend, maar
ik heb ook in een kroeg
gewerkt. Die ervaring komt
me nu ieder moment van pas.
Eens zou ik auto's gaan impor
teren, maar daar kwam geen
moer van terecht. Natuurlijk
niet je moet je houden bij
je eigen vak. In Leeuwarden
is het een vereiste, dat een
barbedrijf er goed uitziet. Ze
zien er hier stuk voor stuk
goed uit. Er moet sfeer han
gen, maar te strak mag het
ook weer niet zijn. Er moet
ook wat kunnen in zo'n zaak.
10.000 glazen.
Hier gaan per week wel 200
glazen kapot. Dat zijn er
10.000 in een jaar. Maar wat
hindert dat. Alleen wanneer
iemand het met opzet doet wil
ik hem er wel eigenhandig
uitdonderen - ik heb vroeger
nog gebokst. Je moet ook geen
vloerbedekking van tweehon
derd gulden de vierkante me
ter in zo'n zaak leggen. Daar
durft geen mens op te staan.
Peukjes doven
Hier liggen Heugafelttegels.
Daar mogen ze gerust eens
een peuk op uitdoven. Zulke
dingen moeten kunnen. Dat
neemt niet weg, dat ik toch
streng ben. Aardig voor ieder
een, maar toch streng. In zo'n
zaak als deze moet sfeer han
gen, maar te strak mag het
ook weer niet zijn. Hier kun
nen ze aan de bar zitten, maar
ook tien stappen doen en gaan
dansen. Eerst was ik bang, dat
de zaak veel te groot zou zijn,
maar ze is veel te klein. Ik
heb er nog spijt van, dat ik
Zalen Schaaf niet heb ge
kocht. Veel meer dingen in
één groot bedrijf in die
richting gaan mijn gedach
ten".
Vijftigduizend gasten in drie
maanden dringen om er in te
komen is Roel de Wilde een
tevreden man?
Niet begonnen.
„Als ik alles geweten had, was
ik er niet aan begonnen. Ik
had het goed in de Flamingo-
bar. Nu zit ik na 't feest iedere
nacht in de boeken. Boven
dien sta je voortdurend op
scherp. Elk ogenblik kan er
wat gebeuren in zo'n zaak en
dan zul je er bij moeten zijn.
En wist u, da'k eigenlijk over
spannen ben? Al jaren
Toch wie weet begin ik
nog eens op een andere plaats
in de stad. Maar dan weer
veel groter dan hier. Groter
en spectaculairder. Ik kan
m'n eigen energie niet de
baas
„Er moet wat kunnen
in een bar
Peukjes op de vloer uit
doven
Nou, wat zou dat
voorhoofd wijzen. Het valt
Roel de Wilde zelf nauwelijks
op, want hij reist stad en land
af om bij brokjes en beetjes de
inventaris bij elkaar te slepen:
hier vindt hij een partij eeu
wenoud eikenhout, daar een
pracht van een oude schouw,
Friese moppen en oude dak
pannen en tenslotte mag de
timmerman wat orde in de
chaos scheppen. Wanneer
eindelijk de openingsadverten
tie in de krant verschijnt zijn
de verbouwingskosten geste
gen tot een rond bedrag, dat
meteen handen vol werk,
want van meet af heeft La
Bella de gang er in en vormen
er zich tegen het openingsuur
lange files voor de zaak.
Intussen slaat de heer De
Wilde krachtig op de adver-
tentietrom: „La Bella Fries-
hij loopt ergens tegen een
paardehoofdstel aan, hij koopt
een koperen pomp, een vige-
lante, hij komt voor een krats
(oud ijzerprijs) in het bezit
van een juweel van een
smeedijzeren hek, hij keert op
een goeie dag met het ijzeren
topje van een kerktoren terug
naar huis.
Met een krijtje tekent hij op
het geweldige vloeroppervlak
van de grote holte de grond
lijnen van de zaak, zoals hij
die ziet, wanneer hij z'n ogen
sluit, er komen nog vrachten
de heer De Wilde als „twee
ton" aanduidt.
De eerste bezoekers van dit
aan barbezit langzamerhand
toch wel wat gewende Leeu
warden, zien hun ogen uit,
want dit is wel wat men wil:
hier een bar, die zich niet
baadt in een zee van licht, daar
een niet te groot dansvloertje,
een aparte bar voor een hartige
hap, een bowlingbaan, een
aardig verhoginkje zus en een
knus achterafhoekje daar.
De dertien man, die er profes
sioneel rondspringen krijgen
lands meest grandioze barbe
drijf. Uitsluitend goed pu
bliek!"
Heeft Roel de Wilde een ver
klaring voor dit voor Leeu
warden toch wel opzienba
rende bar-succes?
„Ik wil een topbedrijf exploi
teren, maar daar moet je
verduveld veel voor doen. Je
moet veel durven, veel wagen,
veel investeren. Als je blijft
sudderen loopt een ander je
voorbij. Nou geeft het niks of
je een kruidenierszaak drijft
of een kousenfabriek; alles