Blad 2
zou ondersteunen, de kans op een succesvolle start aanzien
lijk kan worden vergroot.
Melkert III experiment "Begeleiding startende ondernemers"
Een beschrijving en evaluatie van het project kunt u vinden
bij de ter inzage gelegde stukken.
Leerpunten uit het experiment zijn:
Begeleiding bij de weg naar een eigen bedrijf heeft
zeker een toegevoegde waarde voor de kans op succes
Maatwerk is belangrijk: er moeten naar behoefte
aanvullende onderdelen aan het traject kunnen worden
toegevoegd, bijvoorbeeld een oriënterende (pre)cursus,
taal- of computerlessen.
Cruciaal is de periode vlak voor en tijdens de start,
dan moet zeer veel (vaak met derden) worden geregeld.
Bijvoorbeeld financiering, huisvesting etc. Adequate
individuele begeleiding is noodzakelijk om te voorkomen
dat de daadwerkelijke start vertraagd wordt of helemaal
niet van de grond komt
Ook begeleiding na de start is bevorderlijk voor
duurzame uitstroom.
Wijziging regelgeving Abw/Bbz per 1 april 2000
Aanleiding voor het Rijk om over te gaan tot wijziging van
de regelgeving.
Uit een door het Rijk gehouden evaluatie blijkt dat na drie
jaar nog steeds ongeveer 65% van de in het kader van de Bbz
opgerichte bedrijven bestaat. Dit is verrassend, omdat dit
slagingspercentage niet afwijkt van dat van starters in het
algemeen
Uit het onderzoek bleek echter ook een aantal knelpunten:
De regelgeving van voor 1 april 2000 is erg ingewikkeld
waardoor kennis ontbreekt bij met name kleinere
gemeenten
Ook is bij gemeenten vaak een defensieve uitvoering
("bij twijfel niet doen") en wordt weinig verbinding met
uitstroombevordering gelegd.
De regeling is onbekend bij de doelgroep.
Verder blijkt dat:
Veel bijstandsgerechtigden vastlopen op de eis in de Bbz
regeling dat zij, op het moment van aanvraag van
aanvullende bijstand en/of starterskrediet, moeten
voldoen aan de levensvatbaarheidseisDit lukt dikwijls
niet omdat hun idee niet voldoende is uitgewerkt tot een
ondernemingsplan
Ook is echter gebleken dat, indien men de tijd krijgt om
marktonderzoek te doen of nog een scholing te volgen,
wel een goed ondernemingsplan kan opstellen. Hierbij is
Blad 3
begeleiding - net zoals bij reïntegratietrajecten
richting loondienst - noodzakelijk.
Veel starters vanuit een uitkeringssituatie nog hulp
nodig hebben na de start, bijvoorbeeld in de vorm van
coaching. Dit versterkt de positie van de beginnende
starters en daarmee de levensvatbaarheid van het
bedrij f
De conclusie op hoofdlijnen luidt dat de regeling tamelijk
succesvol is, maar onderbenut en te weinig als middel voor
uitstroombevordering wordt ingezet. Dit is aanleiding
geweest om de regelgeving te actualiseren.
Deze nieuwe regelgeving past in het beleid de mogelijkheden
en kansen voor bijstandsgerechtigden te vergroten om zelf
in het bestaan te voorzien. Juist voor de vaste kern van
langdurig werklozen kan het starten van een eigen bedrijf
volgens het kabinet een interessante optie vormen.
Inhoud Nieuwe regeling
Per 1 april 2000 is het nieuwe Besluit Bijstandsverlening
Zelfstandigen van kracht geworden. In de nieuwe regeling is
het aanbod voor startende ondernemers vanuit de bijstand
aanzienlijk uitgebreid en sluit beter aan op de behoeften
van bijstandsgerechtigden.
In hoofdlijnen ziet de nieuwe regeling er als volgt uit:
Een voorbereidingsfase van maximaal een jaar.
Vrijstelling van sollicitatieplicht.
- Bij de beoordeling van de levensvatbaarheid mag rekening
worden gehouden met het inkomen uit een parttimefunctie
in loondienst van de belanghebbende zelf of van zijn
partner
Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij naar de
voor u ter inzage gelegde stukken.
Conclusie
In de regelgeving tot 1 april 2000 werd niet gesproken over
een voorbereidingsfase en niet over een kredietverstrekking
ten behoeve van de met de voorbereiding samenhangende
kosten. Ook waarborging voor het bieden van maatwerk in
begeleiding en begeleiding na de start ontbraken. Tot
1 april 2000 kon dit aanbod slechts op grond van het
gemeentelijk Melkert III experiment worden geboden aan
bijstandsgerechtigden in fase 3 en 4Vanaf 1 april is het
dus algemeen.