Bestemmingsplan Grou-Kom Grou is een bekend uitgaanscentrum in de regio en vooral in trek bij recreanten en watersporters uit Grou en (wijde) omgeving. In de oude dorpskom van Grou is sprake van een ruim en divers aanbod aan horecavestigingen. De horeca omvat een aantal bars en cafés, al dan niet gecombineerd met een eetcafé, meerdere restaurants en snackbars. Er is sprake van een concentratie van horeca rond het Halbertsma plein, de Wijde Steeg en de Doorbraak. Aantrekkelijke horeca kan de aantrekkingskracht voor toerist en watersporter vergroten. Behoud van de huidige horeca en versterking in kwaliteit, afwisseling en sfeer zijn dan nodig. Met het oog op de verschillen in hinder voor het woonmilieu, is de horeca in het bestemmingsplan "Grou-Kom" (vastgesteld op 11 mei 2010 en in werking getreden op 1 1 augustus 2010) vastgelegd door middel van zes categorieën. Uitbreiding is alleen mogelijk voor hotels, hotel/restaurants, pension en restaurants mits de toevoeging niet ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. Winkelhoreca, zoals een koffiepunt bij de bakker, behoort (ondergeschikt en onder voorwaarden) complementair onder detailhandel. De input voor deze systematiek is opgenomen in het bestemmingsplan en vloeit voort uit de Horecanota 2000. In het bestemmingsplan Grou-Kom is onderscheid gemaakt in horecabedrijven op grond van de mate van publieksaantrekkende werking, de aanwezigheid van maaltijdverstrekking en avond- en nachtbedrijvigheid. Het onderscheid betreft restaurants die met name gericht zijn op het verstrekken van maaltijden, hotel-/restaurants, logiesbedrijven (waarbij dranken en maaltijden uitsluitend aan logiesgasten worden verstrekt), cafetaria's, cafés/bars en discotheken. Om veiligheidsredenen is bij bepaalde soorten horeca het gebruik beperkt tot de begane grond. De bestaande horecabedrijven zijn door middel van een categorieaanduiding op de plankaart weergegeven. In de voorschriften is het maximaal toegelaten aantal horecabedrijven binnen de bestemming opgenomen. Er is een wijziging mogelijk door onderling te wisselen van categorie; wel geldt dat de categoriewijziging geen nadelige effecten mag hebben op de woonsituatie, de milieusituatie en de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden. Horeca in een winkel kan als ondergeschikte daghoreca worden toegestaan, mits de winkelfunctie de hoofdfunctie blijft. Hiervoor is een maximale vloeroppervlakte van 10% van de bedrijfsvloeroppervlakte als voorwaarde opgenomen. 8 Ruimtelijk Horecabeleid Grou 15 november 2011

Historisch Centrum Leeuwarden

Boarnsterhim vergaderstukken gemeenteraad | 2011 | | pagina 78