Ont wikkelingsmogelijkheden Horeca Deel B onder I van deze nota bevat een analyse van de horeca in Boarnsterhim en Grou in vergelijking tot andere watersportgemeenten en kernen. Conclusie van deze analyse is dat er geen ondervertegenwoordiging in een van de horeca segmenten in Grou aanwezig is. Dit betekent dat in het geactualiseerde ruimtelijk horecabeleid niet ingezet wordt op kwantiteit maar op kwaliteit en diversiteit van het aanbod, het voortzetten van de aanwezige horecaconcentratie in het horecakerngebied en op het creëren van een link tussen het waterfront en het centrum, zoals ook omschreven in de DHS Grou. Voor de hierboven beschreven en weergegeven drie zones, zijn verschillende ontwikkelingsmogelijkheden van horeca te bepalen, met hierin ruimte voor verschillende categorieën horeca. Op deze wijze wordt de gewenste functionele structuur geborgd, kan hinder voor de woonfunctie gereguleerd worden en kunnen horecabedrijven elkaar, de detailhandelsfunctie en de algehele sfeer en aantrekkelijkheid van Grou versterken. Ca tegorisering Om ontwikkeling van horeca, in de drie zones mogelijk te maken, worden vijf categorieën van horecabedrijven gehanteerd3. Dit aantal en de indeling wijkt af van de categorisering die is gehanteerd in het bestemmingsplan Grou-Kom, omdat deze indeling beter aansluit bij de bestaande horecabedrijven en de gewenste uitbreidingsmogelijkheden, met de nadruk op diversiteit en kwaliteit. In deze keuze is de gehanteerde categorie indeling van andere recente bestemmingsplannen in Boarnsterhim ook in overweging genomen. Ook deze categorie-indeling sluit niet geheel aan het gewenste onderscheid tussen categorieën. In deel B onder IV zijn de verschillen tussen de indeling in categorieën en de overweging om te komen tot de gehanteerde categorie-indeling opgenomen. De vijf gehanteerde categorieën zijn gebaseerd op de "zwaarte" van de horeca. Complementaire horeca zoals lunch- en tearooms, vormt de lichtste categorie. Tot categorie 2 behoren de horecabedrijven die maaltijden verstrekken. Dit zijn eetgelegenheden met name gericht op de avond. Categorie 3 heeft betrekking op horecabedrijven waarbij de bedrijfsuitoefening is gericht op het verstrekken van logies, zoals hotels en pensions. Bed&Brochje bedrijven met maximaal 4 slaapplaatsen vallen onder de geldende bestemming wonen. Categorie 4 verschilt ten opzichte van categorie 2 door de aard van het horecabedrijf: horecabedrijven in categorie 4 zijn met name gericht op de verkoop van etenswaren en dranken. Deze zijn niet gericht op gastronomische diensten, veelal gericht op afhaalmaaltijden, zowel overdag als 's avonds 's nachts. Categorie 5 vormt ten slotte de zwaarste categorie. Deze betreft nachthoreca zoals cafés, bars en discotheken, die een zekere invloed hebben op de omgeving. 3 Categorieën overgenomen uit notitie van uitgangspunten Horeca Harlingen, Buro Vijn, 17 maart 2010 Ruimtelijk Horecabeleid Grou 15 november 2011 12

Historisch Centrum Leeuwarden

Boarnsterhim vergaderstukken gemeenteraad | 2011 | | pagina 82