DINERS |I Adres: I. PROPSMA BI Bagijnestraai 65 - Tel. 1059 23 De gebroeders Propsma voor het voorma lige Café Restaurant De Heimat in de Bagij- nestraat (Foto: Tom Sandijck) anderd. De eetzaal die je op de foto ziet, werd tot cafégelegenheid bestemd. Na de oorlog kozen we ook een andere naam voor de zaak: Aurora.' En er kwam nog een nieuwigheid bij: Aurora werd de allereerste Chinees in Leeuwarden. Hendrik Propsma: 'Mijn jongste broer Jan is kok geweest in het leger. Hij zat 3,5 jaar in Nederlands Indië. Toen hij terug kwam kon hij Chinees koken.' Ondertussen komt Jan Propsma (76 jaar) het huis aan de Roodborststraat binnen. Hij is even vanuit zijn woonplaats Stiens naar Leeuwarden gefietst en hij neemt het verhaal met verve over. 'Ik sprak goed Maleis. Eigenlijk had ik wel in Indonesië willen blijven,' zegt Jan. 'Op een bepaald moment was ik gestationeerd in Poerwa- karta, op West-Java. Daar kreeg ik ken nis aan een Chinese familie die ook een restaurant dreef. De vader vroeg mij of ik zijn dochters goed Nederlands wilde leren. Dat wilde ik wel, maar in ruil daar voor moesten ze mij Chinees leren koken. Eenmaal terug in Leeuwarden begon ik in 1949 toen de rijst van de bon was in Aurora met de nasi goreng, bami en saté ajam en babi. De namen van de jon gens die terugkwamen uit Indië werden gepubliceerd in het Friesch Dagblad. Wij stuurden hen allemaal een kaartje dat ze bij ons nasi konden krijgen. Dat werd een enorm succes. We bezorgden ook wel nasi en bami bij de militairen op het vliegveld, als ze nachtdienst hadden.' Hendrik en Jan Propsma kijken overi gens met gemengde gevoelens terug op de jaren dertig en veertig. 'Eerst had je de crisistijd en toen die rottige oorlogsjaren. Na de oorlog was alles nog lang op de bon. Zelfs aan rijst was amper te komen! Het uitgaansleven was niet denderend te noe men, de mensen waren arm,' zegt Hen drik Propsma. Hij heeft in 1953 serieus overwogen om met zijn jonge gezin naar Australië te emigreren. Zijn oudste broer was daar geweest als marinier en kende het werelddeel. Wat ook een rol speelde was het feit dat de familie nooit vakantie had vanwege de zaak. 'Ik ging met ple zier naar mijn werk, maar we hadden net als onze ouders nooit vrij. Het werk ging maar door, van maandag tot en met zon dag.' Dat veranderde toen Hendrik in 1953 cipier werd in de gevangenis aan het Blokhuisplein. De familie Propsma stopte in dat jaar met het restaurant vanwege de slappe tijd en verkocht het pand aan Ganzevoort, die er een pianozaak in dreef. Maar Hendriks echtgenote, Janke Props- ma-Schaafsma (nu 80 jaar) bleef maar liefst tot 1985 bezorgdiners koken, waar naar nog altijd een grote vraag bleef. Cipier in de directeurswoning Als cipier had Hendrik Propsma ook een volle werkweek, maar hij had in zijn nieu we dienstbetrekking in elk geval recht op vakantie. 'We draaiden 48 uur per week', vertelt hij. 'We hadden, om een voorbeeld te geven vroege dienst van 7 uur tot 2 uur 's middags en een keer in de week moest je dan ook een nachtdienst draaien, 's Ochtends vroeg deden we de deuren van de cellen open en gedetineerden moesten dan hun ton buiten neerzetten en legen. Daarna konden ze zich wassen en kregen ze een ontbijt en gingen vervolgens naar Advertentie van Café Restaurant J. Propsma in het Friesch Dagblad 1927 Links Hendrik en rechts Jan Propsma (Foto: Tom Sandijck) hun werk, naar de kleermakerij, boekbin derij, drukkerij of schilderswerkplaats of de andere werkplaatsen. Wij controleer den ondertussen de cellen op beschadigin gen en contrabande. Ach, voor mij waren het gewone mensen. Ik praatte met ieder een en ik wilde eigenlijk ook nooit weten wat iemand gedaan had. De oorzaak voor al die misdaden was vaak de drank. 'Dat laatste slokje, dat had ik niet moeten nemen', zeiden de gevangenen vaak.' Hendrik en Janke kregen vier kinde ren. In de periode 1970-1988 konden ze tot hun genoegen de ruime directeurswo ning bij de gevangenis betrekken, Blok huisplein 42. 'Daar hebben we met heel veel plezier gewoond', zegt Hendrik en zijn vrouw beaamt dat. 'Heerlijk, zo'n gro te woning aan het water'. Hendrik haalt een olieverfschilderij tevoorschijn van de gevangenis en wijst het huis aan, waar ze achttien jaar gewoond hebben. 'Mooi, vind je niet? Dat heeft een buurman voor ons geschilderd toen we weggingen.' Dagelijks uitzending van DINERS, flink warm aan huis bezorgd. Prima consumptie. Smakelijk bereide spij zen. Billijke prijzen. Bij vaste afname korting. Voor gezelschappen of clubjes speciaal tarief. Ook gelegen heid AAN HUIS TE DiNEEREN

Historisch Centrum Leeuwarden

Leovardia, 2000-2018 | 2001 | | pagina 25