CATHARINA Z1ERIKH0VEN keuh enprinses Twaalf vrouwen uit Leeuwarden emeenscljafi ii Wij beëindigen deze serie van het jaar 1960 met een vrouw, die voor een zeer belangrijk onderdeel van ons leven haar gaven gaf, nl. met Catharine Zie- rikhoven die een kookboek schreef in 1791. Als jonge weduwe kwam zij in dienst van „een voornaame Huishou ding in Friesland", waar zij na de dood van de huisvrouw voor de vijf kinde ren en „verscheidene Dienstbooden" had te zorgen en zowel het winterhuis- houden in de stad als het zomerhuis- houden in de provincie had te bestu ren. Een onderdeel van haar zware taak was het bezorgen van 't gene in de Slagttijd dient waargenoomen; het droogen en inleggen van Groen- tens, Vrugten en Confituuren voor de winter; het bereiden van Aalbeziën- wijn, Cyder, Meede en ander aange- naame Dranken". Haar boekje heet „De Welkookende Friesche Keukenmeid en Verstandige Huishoudster" en is als encyclopedie, alfabethisch opgesteld. Natuurlijk komt men de recepten-voor-alledag in het boekje tegen, maar ook bijzondere ver snaperingen als „orleaantjes" een sui kergebak, Koninklijke Marsepein, Spaansche roompap, Zuurkooltaart en andere aantrekkelijke buitenissighe den. Voor het bewaren van vruchten of groenten kende men het wecken na tuurlijk nog niet, maar men redde zich op eigen wijze. Zo kon men kastanjes goed houden door ze in een stenen pot te doen, men strooide er dan een wei nig zout overheen, deed een varkens blaas over de opening van de pot, be groef hem omgekeerd een halve of he le voet onder aarde of legde hem on der vochtig zand in de kelder, „maar men moet zo veel doenlijk zorg dra gen dat er de Muizen niet kunnen bij komen, die er groote liefhebbers van zijn". Met kersen deed men het zó: men plukte de vruchten niet al te rijp, er mocht geen „kwetzing" aan zijn, deed ze in glazen flessen met wijde opening, deed een stop in de fles en maakte het geheel met pik lucht-dicht. en „hangt de flessen, door middel van sterke touwtjes, in een regenbak of put, dat ze geen water raaken, zo zul len ze lange versch en goed blijven". Het was alles wat bewerkelijk, maar men bereikte toch maar het doel. Nu we toch weer door de winter heen moeten, willen we u het volgen de recept niet onthouden, vermoedelijk zou uw slager zich de handen wrijven van plezier over zulk een enorme be stelling! U neemt dan twee pond rund vlees en een hand vol witte erwten, hangt dat in een ketel met wat zout over 't vuur, als het schuimt moeten er drie of vier ajuinen in, u laat het een uur koken, dan wordt er twee pond schapenvlees en twee pond mager var kensvlees en een hoen of kapoen bij gevoegd, dan weer wat koken, ver volgens een paar gestoten savoyeko- len, en, na nog een half uur koken, worden er twee of drie saucijzen, twee gekookte varkenspoten met wat peper en foelie bijgedaan; dat alles tesamen laten gaar-stoven en opdie nen met limoen-sap erover. Het ge heel heet Olipodrigo! En mocht u ooit een dinertje geven waar rode wijn wordt geschonken, zorgt u er dan voor ook witte wijn achter de hand te hebben. Niet om uw gasten voor te zetten doch: „zodra er roode wijn op 't Tafelgoed is ge stort, zo neemt witte wijn en giet die er over; de tafel afgenomen zijnde, zet het linnen terstond in schoon regen water en laat het er één nagt in staan, zo zullen de vlakken verdweenen zijn." Wij wensen u met een en ander veel succes in het nieuwe jaar dat voor ons ligt! M. J. van Heemstra De keuken van vroeger zag er wel iets anders uit dan die in onze tijd met gas en elektriciteit Maandblad onder auspiciën van de Stichting „Leeuwarder Gemeenschap" 9e jaarg. no. 1 2 december 1 960 Redaktie-commissie Mevr. A. J. Bearda Bakker-Stuiveling H. Kingmans Pater H W. Dijkman O.P. J. T. Veilenga Redakteur W. H. Kuipers Tel 28203 Adres Administratie Voorstreek 101-103, Telefoon 22046 en 22047 Redactie Stadhuis Leeuwarden, tel. 21141 Abonnementsprijs f 1.80 per jaar Giro-nummer 809910 ten name N.V. Erven Koumans Smeding, Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden

Leeuwarder Gemeenschap | 1960 | | pagina 11