"ALTIJD ONTHOUDEN WAT ONZE BEPPE ZEI. pagina 9 De Soete Suikerbol heeft - in de winkel aan de Kleine Kerkstraat - ooit een trouwe klant gehad, die er op stond, dat er aan het aange schafte brood niets, maar dan ook niets mankeerde. Er mocht, hoe klein dan ook, geen gaatje in voorko men, geen deukje, geen en kele oneffenheid. De ontbij- tafel van deze dame zag er altijd tot in de puntjes ver zorgd uit - vandaar, dat haar brood dat ook moest zijn! Wanneer we in de bakkerij aan Achter de Hoven de rondborsti ge algemeen directeur Jentje Feenstra tegen het lijf lopen, kunnen we 't niet nalaten hem te vragen, hoe hij denkt over de toekomst van de Soete Sui kerbol. "De toekomst?" herhaalt hij onze vraag, terwijl hij ietwat mysterieus moet glimlachen. "Tja", vervolgt hij, "die laat zich niet voorspellen, net zo min als dat het geval was aan het be gin van de vijftig jaar, die we nu hebben gehad. "Maar nu je het zo vraagt, moet ik denken aan wat mijn Beppe Ytje zei, toen de familie de grote stap naar Leeuwarden deed." "Jongens" zei ze, "denk er om: wat jullie ook worden en hoe het jullie vergaat, jullie blijven altijd kinderen van Jentsje en Ytsje. Ik vind dat nog steeds elementair. Ook wij hebben weer dat speciale gevoel van saamhorigheid van onze ou ders meegekregen en we pro beren dat weer over te brengen op ónze kinderen. Hopelijk zul len ook zij er zich weer door laten leiden en het op hun beurt weer doorgeven. Dit zij sprongetje moest ik even kwijt, voor ik dan toch wat over die toekomst zeg. Die is dus moei lijk te voorspellen, maar blijft vooralsnog vol perspectief. Al onze locaties functioneren naar tevredenheid en voor de zaken aan de Tweebaksmarkt en de Kleine Kerkstraat zijn er verge vorderde moderniseringsplan nen. En wat de centrale bakke rij hier aan Achter de Hoven betreft, ja, die groeit eigenlijk te groot om nog veel langer in zo'n dichtbevolkte woonbuurt te staan. Daar laten we onze gedachten al enige tijd over gaan en we blijven er creatief over denken. Met het verdwij nen uit deze buurt van de bak kerij zou er wel een stuk gezel ligheid verloren gaan, dat moeten de mensen niet verge ten. Maar misschien vinden we nog eens een goede locatie voor ons productiebedrijf. "Is dat productiebedrijf niet iets heel bijzonders? vragen we de heer Feenstra. "Nou en of!" reageert hij "het is eigenlijk uniek. We hebben hier vier specialistische afdelin gen in één gebouw. In de broodbakkerij wordt alles ge- produeerd, waar gist in zit en dat dus rijst, behalve dan Fries roggebrood, waar geen gist in zit, maar dat toch ook in de broodbakkerij wordt gemaakt. Maar verder komt werkelijk al les op het gebied van het brood hier vandaan. Naast de broodbakkerij hebben we de banketafdeling, waar ook nog koek in veertien soorten wordt gebakken, en dan de gebakaf deling. Alle gebak, zoals brood jes, oranjekoek, vruchtenlux, bruidstaartjes, ja, alles waar mee we de smakelijke trek van de Soete Suikerbolklanten kun nen behagen, wordt hier gepro duceerd." "Interessant te zien, dat pro ductiewerk?" "Man, het is een lust voor het oog!" zegt Jentje Feenstra uit de grond van z'n hart. "Maar als alles klaar is moet het nog weg. En daar hebben we de vierde afdeling voor, die van de expeditie. Deze mensen zorgen voor het verdelen en het trans porteren. Elke dag weer moe ten ze de producten zo vers Ut op L- ¥0e£2ë£\ V UfpefJH ff.' .«f 4**;f (If> far J/MT&AA m. (Vervolg van pag. 5) eerst een rigoreuze schoon maakbeurt en een ingrijpende verbouwing nodig geweest om het pandje weer toonbaar en bewoonbaar te maken. Maar wat een plezier, toen daar alles in kannen en kruiken kwam: niet zodra gingen de eerste broden en suikerbollen er over de toonbank, of de ver koop begon zich zeer voor spoedig te ontwikkelen, ja, zelfs beter, dan iemand had durven verwachten. De Feenstra's moesten het daarbij duidelijk hebben van mond-op-mond-reclame. "Meij- er-is-leder adverteert wel voor ons" zeiden ze voldaan, wan neer ze alweer en alweer an nonces in de krant lazen van deze bedrijvige buur uit de straat. De verhuizing naar Leeuwar den betekende voor de oude heer Feenstra niet, dat hij nu op z'n lauweren ging rusten. In tegendeel, hij bleef tot zijn overlijden in 1965 op de leeftijd van vijf en zeventig jaar actief in de bakkerij. Iedere morgen om vijf uur, nog voor het kraai en van de haan, fietste hij er naar toe en hielp er met het bakken tot elf uur mee. Moeder Feenstra mocht de op komst en het succes van De Soete Suikerbol helaas niet zo (Vervolg op pag. 21) mogelijk in de winkels afleve ren. Drie chauffeurs bemannen deze expeditieafdeling. Een is er voor het bevoorraden van onze eigen winkels en twee zijn er voor het afleveren van alle andere bestellingen. Zoals par ticuliere bestellingen ("Gebak, maar dan wel graag voor half tien in huis!"), maar ook brood bestellingen voor bijvoorbeeld restaurants en kantines. "En dat dus elke dag opnieuw". "Ja, dat is wel het leuke van dit alles, al het werk, dat ons zelf zoveel voldoening geeft, her haalt zich iedere dag. En ik kan je dit dan ook zeggen, vijftig jaar of meer, de Soete Suiker bol vertoont nog bepaald geen slijtageverschijnselen. Nee hoor, de hele Soete Suikerbol- ploeg staat elke dag weer met jeugdig elan paraat om er het beste van te maken. Mag ik het zo samenvatten, want, sorry hoor, ik moet nu nodig weer aan 't werk, "De Soete Suiker bol vijftig jaar oud in vakkennis en vakliefde, de Soete Suiker bol vijftig jaar jong met jeugdig plezier om er elke dag wat moois en lekkers van te ma ken!"

Historisch Centrum Leeuwarden

’t Kleine Krantsje, 1964-1997 | 1991 | | pagina 9