Bijlage tot hot verslag der handelingen van den gemeenteraad
van Leeuwarden, 191+1» BIJLAGE NO» 1+1»
BIJLAGE NO. 1+1.
Ann den Gemeenteraad.
Ten einde de in het land aanwezige grond- en bedrijfa-
stoffen zoo aoonomisoh mogelijk voor de voedselvoorziening te
gebruiken, zijn en worden door het Rijksbureau voor Voedsel
voorziening in Oorlogstijd (R.B.V.V.O») in de daarvoor het
meest in aanmerking komende gemeenten centrale keukens gebouwd
of in bestaande, gebouwen ingericht.
Uit een onderhoud, dat wij eejiigen tijd geleden hebben ge
had met oen vertegenwoordiger van het genoemde Rijksbureau is
ons gebleken, dat ook te Leeuwarden oon centrale keuken zal
worden gevestigd. De stichting van .een'daarvoor geëigend ge
bouwtje op ee.n terrein aan den De Ruyt.erweg heeft bereids na
genoeg haar beslag gekregen,
Do geheels epzet van de keukens is, zooals uit het boven
staande volgt, als een van het centrale gezag uitgaande maat-
regol gedacht en wordt ook als zoodanig te ia 'Uitvoer gelegd.
Voor zoover do gomeente bij de exploitable oen aandeel in de
uitvoering .heeft te nemen, zal dit zijn overe-enkomatig nauw
keurige, van Rijkswege vastgestelde, instrucblesVan belang
is de financieels verhouding, welke in dit "opzicht tusschen
het Rijk en de betrokken gemeent§n zal bestaan. Een defini
tieve regeling te dien aanzien is tot heden'nog niet getroffen,
maar omdat de Inrichting binnenkort met haar werk in deze ge
meente zal aanvangen, kunnen wij hot verstrekken van de noodi-
ge inlichtingen en het doen van d.e ^ereisc'hte voorstellen aan
Uwen Raad niet la*hger uitstellen,-, Daarbij1 zullen wij ons dan
moeten baseeren op de voorlo,opige richtlijnen, welkö iiytUe»»tv&n
*ijn verschenen.
Volgons deze voorschriften komen de kosten van don bouw en
de Inrichting der centrale keukens geheel voor rekening van
het Rijk (R.B.V.V.O.) Voorts zal in eon eventueel tekort op
de exploitatie, welke de gemeente tor hand dient te nemen,
door he.t Rijk '75$ worden bijgedragen».
De administratie dient zoodanig te worden opgezet, dat »p
gemakkelijke wijze de geëischte periodieke overzichten van den
grond stoffenvoorraad en de exploitatie kunnen worden verstrekt.
De voorraadyoorziüning van.de keuken met betrekking tot
greenten, aardappelen en peulvruchten moet geschieden via c*m-
missies, welke door. bemiddeling van de Nederlandsche Midden
standscentrale zijn gevormd uit don plaatselijken handel. De
3lagersorganisaties in de gemeente hebben een commissie samen
'te stellen, welke zal zorgdragen voor do levering van de benoo-
digde hoeveelheid geschikt vleesoh. Ook ton aanzien van de 0-
verige ingrediënten is nauwkeurig.omschreven op wolke wijze de
gemeente zich deze moet verschaffen. De eerstbedoelde commis
sies moeten aan do gemeente verkoopen tegen grossiersprijzen,
verhoogd, met. oen van 'wege het Rijk vastgestold percentage»
Deze marge dient voor do vorming van oen fonds, waaruit den
handelaren, die kunnen aantoonen, dat hun omzet ton gevolge van
de exploitatie 'dor keukon is teru^eloopen, oen tegomootkoming
kan worden vorleond. Hot beheer van 'het fonds berust, onder
controle van .do gemeente, bij de gonoemde commissies. Het
vleesoh 'behoort to werden geleverd togen tor plaatse geldlende
grossiersprijzen, verhoogd met do werkelijk gemaakte onk«sten»
Fondsvorming is hier niot noodig goacht.
De contralo keukon to Leouwardon zal worken met een capaci
teit van plm. ipOOO porties per dag. De hoeveelheid, wolko in
oen maaltijd wo'rcJt verstrekt, bodraagt plm. 1.2 L. per persoon.
Do controle op de samenstelling en don aard der maaltijden is
opgedragon aan'den Keuringsdienst van Waren.