Blad 2
Een praktisch voordeel van deze benadering is, dat hierdoor
een veel betere greep ontstaat op de zeer noodzakelijke
scheiding der markten tussen softdrugs en harddrugs. Zo kan
immers veel beter worden tegengegaan dat ongecontroleerd
softdrugs worden aangeboden in combinatie met harddrugs.
Deze wijze van regulering kan het beste vorm gegeven worden
in een stelsel van exploitatievergunningen. Wij stellen u
dan ook voor daartoe te besluiten.
In de Algemene plaatselijke verordening Leeuwarden (APV)
kan worden opgenomen dat voor het exploiteren van een hore
cabedrijf een vergunning is vereist en dat aan die vergun
ning voorschriften kunnen worden verbonden.
Over het te gebruiken systeem heeft een ambtelijke werk
groep rapport uitgebracht. Dit rapport hebben wij, enkele
technische punten daargelaten, overgenomen. Het ligt voor u
ter inzage. De werkgroep heeft bij haar voorbereidingen
intensief overleg gepleegd met het zogenaamde Horeca-plat-
form, dat bestaat uit enkele vooraanstaande vertegenwoordi
gers van diverse horecabedrijven. Dit platform kan zich in
de hoofdlijnen van het voorstel vinden.
Eveneens is intensief overleg gevoerd met het Platform
Verkooppunten Cannabisproducten Friesland, ten aanzien van
de exploitatie van horecabedrijven, specifiek de coffee
shops. (Onder coffeeshop wordt verstaan: een horecabedrijf,
waarin wordt gedoogd, dat naast de verstrekking van alco
holvrije dranken, tegen vergoeding ook softdrugs worden
aangeboden of verstrekt.)
Ook dit platform kan zich in hoofdlijnen vinden in ons
voorstel, zij het dat verschil van opvatting is blijven
bestaan over de vraag of voor deze bedrijven de zelfde in
richtingseisen moeten gelden als voor bedrijven waar alco
holische drank wordt geschonken.
Ter toelichting dient nog het volgende.
Exploitatievergunning
Een exploitatievergunning is een nieuw instrument dat ge
bruikt kan worden naast de al bestaande regelgeving op dit
gebied
In de Wet milieubeheer en het daarop gebaseerde Besluit
horecabedrijven milieubeheer wordt geregeld datgene, wat
zich afspeelt binnen het horecabedrijf en m de directe
omgeving, voor zover het niet de openbare orde betreft.
Daarnaast geeft de Drank- en Horecawet voorschriften voor
het exploiteren van inrichtingen waarin alcoholhoudende
drank wordt geschonken.
Blad 3
Bij overlast in de zin van de milieuwetgeving kan gedacht
worden aan zaken als: het dichtslaan van autoportieren, het
toeteren, het met vol gas wegrijden, het geluid van autora
dio's, het schreeuwen, het rammelen met fietskettingen en
het vervuilen van straten en tuinen. Een en ander dus voor
zover het is terug te voeren op de hinder die afkomstig is
uit, of verband houdt met een specifiek horecabedrijf.
De APV kan- een extra handvat bieden om de resterende over
last, in de zin van de openbare orde-problematiek buiten
het horecabedrijf, tegen te gaan. De APV kan zich richten
tegen de exploitant, maar ook tegen de personen op straat
die de overlast feitelijk veroorzaken.
Invoering van een vergunningenstelsel in de APV kan aldus
mede dienen ter bescherming van het woon- en leefklimaat in
de omgeving van het horecabedrijf en van de openbare orde
in zijn algemeenheid.
Bij gebruikmaking van het vergunningenstelsel als preven
tief middel kunnen mitsdien ongewenste ontwikkelingen wor
den voorkomen.
Met de exploitatievergunning kan binnen zekere grenzen ge
regeld worden welke soort horecabedrijf gewenst of niet
gewenst is in een bepaalde omgeving, een en ander voor zo
ver dit past binnen het kader van het bestemmingsplan.
Per geval zal nauwkeurig moeten worden bezien of nadere
eisen dan wel voorschriften zijn te stellen.
Dit brengt met zich mee dat een geheel nieuwe situatie ont
staat voor de gebieden die tot nog toe waren aangewezen als
zogenaamd alcohol-vrij. Alleen met een speciale ontheffing
van ons college was vestiging van een horecabedrijf waar
alcoholhoudende drank wordt geschonken daar mogelijk. Hier
voor was telkens een specifieke afweging noodzakelijk. Door
straks voor elke vestiging in het kader van de exploitatie
vergunning een afzonderlijke afweging te maken vervalt de
noodzaak van de aanwijzing van die gebieden.
Eveneens zijn wij van mening, dat in het verlengde hiervan
geen behoefte meer bestaat aan de huidige beperkende bepa
ling in de APV ten aanzien van de verstrekking van sterk-
alcoholische dranken in sportkantines, buurt- en wijkhuizen
ed
Wij zijn van mening, dat ook dit verbod zo nodig onderdeel
kan uitmaken van de aan de exploitatievergunning te verbin
den voorschriften.
Over de intrekking van deze bepaling dienen ingevolge de
Drank- en Horecawet de Provinciale Raad voor de Volksge
zondheid en de Kamer van Koophandel en Fabrieken te worden
gehoord