20 21 ..gebied worden verstaan die gebieden die als zodanig zijn aangeduid in de Horecanota, als bedoeld in het zesde lid, en als zodanig voorkomend op de bij die nota behorende en gewaarmerkte kaart. Artikel 2.3.1.2 Exploitatievergunning horecabedrijf 1Het is verboden een horecabedrijf te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester. 2. Indien de exploitatie van een horecabedrijf, waarvoor een vergunning als bedoeld in het eerste lid is verleend, wordt uitgebreid of (ingrijpend) wordt gewijzigd, dient een nieuwe vergunning als bedoeld in het eerste lid te worden aangevraagd. 3. De burgemeester weigert de vergunning als bedoeld in het eerste lid indien: a. de vestiging of de exploitatie van het horecabedrijf in strijd is met een geldend bestemmingsplan; b. de houder geen verklaring omtrent het gedrag overlegt die uiterlijk drie maanden voor de datum waarop de vergunningaanvraag is ingediend, is afgegeven. 4. De burgemeester kan de vergunning als bedoeld in het eerste lid geheel of gedeeltelijk weigeren indien naar zijn oordeel moet worden aangenomen dat het woon- en leefklimaat in de omgeving van het horecabedrijf of de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de aanwezigheid van het horecabedrijf. 5. Bij de toepassing van de in het vierde lid genoemde weigeringsgrond houdt de burgemeester rekening met het karakter van de straat en de wijk, waarin het horecabedrijf is gelegen of zal zijn gelegen, de aard van het horecabedrijf en de spanning, waaraan het woonmilieu ter plaatse reeds blootstaat of bloot zal komen te staan door de exploitatie van het horecabedrijf. 6. In afwijking van het bepaalde in artikel 2.1.5.1 beslist de burgemeester in geval van een vergunningaanvraag die ook betrekking heeft op een of meer bij het horecabedrijf behorende terrassen voorzover deze zich op de weg bevinden over de ingebruikneming van die weg ten behoeve van het terras. 7. Onverminderd het gestelde in het vierde en vijfde lid kan de burgemeester de in het zesde lid bedoelde ingebruikneming van die weg ten behoeve van een of meer bij een horecabedrijf horende terrassen weigeren: a. indien het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg dan wel gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan; b. indien dat gebruik een belemmering kan worden voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg. c. Het bepaalde in het zesde en zevende lid geldt niet voorzover de Wet beheer rijkswaterstaatwerken of het Provinciaal wegenreglement van toepassing is. Artikel 2.3.1.2a Nadere eisen 1Voor het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in artikel 2.3.1.2 ten aanzien van een horecabedrijf, waarin geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt: adient de leidinggevende: minimaal de leeftijd van 21 jaar te hebben bereikt, met dien verstande dat bedrijven waar uitsluitend etenswaren en niet alcoholhoudende dranken worden verstrekt minimaal de leeftijd van 18 jaar is bereikt; te voldoen aan de eisen gesteld in het Besluit eisen zedelijkheid gedrag Drank- en Horecawet 1999; b. dient het horecabedrijf te voldoen aan de eisen genoemd in het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet, met dien verstande dat horecabedrijven waar uitsluitend etenswaren en niet alcoholhoudende dranken worden verstrekt, één lokaliteit ten minste een oppervlakte van 15 m2 moet hebben. 2. Van het gestelde in het eerste lid onder a, met betrekking tot de leeftijdseis kan de burgemeester ontheffing verlenen voor maximaal een jaar, mits sprake is van een bijzonder geval, dan wel indien gewichtige belangen daartoe aanleiding geven- -- 3. Van het gestelde in het eerste lid onder b, met betrekking tot de oppervlakte van 15 m2, kan de burgemeester ontheffing verlenen voor bestaande horecabedrijven, waarvan de oppervlakte kleiner is dan 15 m2, aan de houder of zijn rechtsopvolger. 4. Van het gestelde in het eerste lid onder b, met betrekking tot de aanwezigheid van toiletten, kan de burgemeester ontheffing verlenen voor bestaande horecabedrijven, alwaar geen toiletten aanwezig zijn, aan de houder of zijn rechtsopvolger. 5. De burgemeester weigert de vergunning als bedoeld in artikel 2.3.1.2, indien niet wordt voldaan aan de nadere eisen als bedoeld in het eerste en tweede lid van artikel 2.3.1.2.a, en daarvan geen ontheffing kan worden verleend. Artikel 2.3.1.3 Geldigheidsduur 1. Een vergunning als bedoeld in artikel 2.3.1.2 heeft een geldigheidsduur van uiterlijk driejaar. 2. Uiterlijk 8 weken voor het verstrijken van de geldigheidsduur van de in het eerste lid bedoelde vergunning dient de vergunninghouder een nieuwe aanvraag als bedoeld in artikel 2.J.1.2 ingediend te hebben. 3. Vergunningen, als bedoeld in artikel 2.3.1.2, verleend in het jaar 2002 aan aanvragers voor 2003 en eventueel volgende jaren blijven geldig tot de bekendmaking van een nieuwe vergunning, als bedoeld in het eerste lid van dit artikel. 4. Het derde lid van dit artikel is geldig tot 1 januari 2004. Artikel 2.3.1.4 Openings- en sluitingstijden 1De ondernemer van een horecabedrijf dient bij de toegang tot zijn bedrijf op een voor een ieder zichtbare plaats een door de gemeente te verstrekken kaart te plaatsen en te houden, waarop de openings-, sluitings- en toelatingstijden zijn vermeld. Indien niet aan de in dit lid gestelde eis wordt voldaan, geldt voor dat horecabedrijf een sluitingstijd van 23.00 uur. 2. Het is de ondernemer van een horecabedrijf toegestaan dit voor bezoekers geopend te hebben en aldaar bezoekers toe te laten of te laten verblijven: - van 00.00 uur tot 24.00 uur in de gebieden a. binnen de stadsgrachten: de als zodanig aangewezen gebieden in de Horecanota met de bestemming van concentratie-, ontwikkelings-, of consolidatiegebied; b. het Stationskwartier, begrensd door: Prins Hendriksbrug, Sophialaan, Stationsplein (inclusief het NS-station), Stationsweg, Zuiderplein, Wirdumerpoortsbrug en midden van de Zuiderstadsgracht, met dien verstande dat het tussen 03.00 uur en 06.00 uur verboden is nieuwe of komende bezoekers if toe te laten in horecabedrijven, waarin alcoholhoudende drank of softdrugs worden verstrekt of verkocht, behoudens het gestelde in het vierde lid; - van 06.00 uur tot 23.00 uur in de gebieden binnen de stadsgrachten: de als zodanig aangewezen gebieden in de Horecanota met de bestemming van deconcentratiegebied. 3. Het is de ondernemer van een horecabedrijf, niet gelegen in één van de in het tweede lid genoemde gebieden, verboden dit voor bezoekers geopend te hebben en aldaar bezoekers toe te laten of te laten verblijven: - van 01.00 uur tot 06.00 uur met dien verstande, dat het tussen 00.00 uur en 01.00 uur verboden is nieuwe of komende bezoekers toe te laten in horecabedrijven, waarin alcoholhoudende drank of softdrugs worden verstrekt of verkocht behoudens het gestelde in het vijfde lid. 4. Het is de ondernemer van een horecabedrijf, gelegen in één van de gebieden genoemd onder a. en b. van het tweede lid van dit artikel, toegestaan een terras geopend te hebben en aldaar bezoekers toe te laten of te laten verblijven:

Historisch Centrum Leeuwarden

Raadsverslagen van de gemeente Leeuwarden, 1865-2007 (Bijlagen) | 2003 | | pagina 378