i e i
LEEUWARDER BRADA'S AL VIJF
GENERATIES IN HET VLEES(CH)
GEWELDIG GEGROEID BEDRIJF
Fa. Joh. Boonstra en Zonen
In BRADA'S SLAGERIJ
&L
FIRMA J.G. BRADA
Wij wensen BRADA van harte geluk met het vijftigjarig jubileum en
hopen ook in de komende jaren U van dienst te zijn voor al Uw
veetransporten
Vader Johannes Brada koopt met zijn oudste zoon Ype koeien op de
oude Leeuwarder veemarkt.
Van de kinderen van Johannes
Brada werden de oudste en de
jongste zoons, Ype en David, al
op jonge leeftijd betrokken bij 't
werk in de winkel en de slachte
rij. Soms kon 't gebeuren, dat de
knapen in de middaguren tussen
de schooltijden gauw even een
helpende hand moesten uitste
ken bij het slachten van een
nuchter kalf.
Ook het bevoorraden van de
'karrieders' met hun standplaats
aan het eind van de Nieuwestad
bij de Vrouwenpoort en het be
zorgen van pakjes bij het tram
station aan de Westersingel wer
den voor de jonge heren voort
durend terugkerende karweitjes.
Slachtten de Brada's hun vee dus
in de eigen slachterij in de Molen-
steeg, de meeste andere slagers in
Leeuwarden deden dat nog 'aan
huis' - een situatie, die men meer
en meer als minder hygiënisch
ging beschouwen.
Vandaar, dat er begin 1917 in de
raad van Leeuwarden een plan
ter tafel kwam een gemeentelijk
slachthuis te stichten. Groot was
de tegenstand tegen 't voorstel
van de slagers zelf: zes jaar ble
ven ze bezwaren uiten, vooral
omdat zij veronderstelden, dat
een slachthuis kostenverhogend
zou zijn.
Tenslotte kreeg het dan toch de
goedkeuring van Gedeputeerde
Staten en in 1925 kwam de nieu
we inrichting aan de Snekertrek-
weg tot stand.
Intussen had vader Johannes de
winkel aan de Kleine Kerkstraat
aan zijn oudste zoon Ype overge
daan, maar die situatie duurde
niet lang. De groothandel op het
Slachthuis was voor Ype veel
aantrekkelijker; hij was een zeer
kundig inkoper van vee en kon
daardoor de slagers meestal
goedkoper vlees leveren, dan
wanneer zij het zelf betrokken
van de markt.
Dat het vlees in deze dertiger
jaren niet duur was mag blijken
uit de bewaard gebleven reke-
(Vervo'lg op pag. 5J
dagelijks verkrijgbaar prima
kwaliteit GftASKALFSVLEESCH
MOOIE LAPPEN66
EOLLADEN 60
FRICANDEAU 66
GEIJAKX en 80EPVLEESCH (50
DOORGROEIDE RUNDERLAPPEN
vanaf 60 cent per pond
Prima kwaliteit SCHAAPVLEBSCH
vanaf 35 eenl per pond
8CHAAPVET 30 cent
Beleefd aanbevelend
Kleine Kerkstraat 7 - Tal. 1265
Een advertentie van slagerij J. G.
Brada uit de Kleine Kerkstraat
van 1927: mooie lappen voor
vijf en vijftig cent...
Het is dit jaar precies een halve eeuw geledendat de naam 'Brada's Vleeschbedrijf' bij
de Friese Kamer van Koophandel werd ingeschreven. Maar al veel langer dan vijftig
jaar zitten de Leeuwarder Brada's (goed) 'in het vlees' - waarschijnlijk in het eerste
kwart van de vorige eeuw was er hier al een Brada met een eigen slagerij. De officiële
inschrijving bij de Kamer kan gezien worden als het plaatsen van een belangrijke
mijlpaal op de lange weg, die de Brada's als vleeshandelaren al hebben afgelegd.
Vandaar, dat dit feit deze week zaterdag in het Restaurant Onder de Luifel in
Leeuwarden passend zal worden herdacht door de directie en de rond honderd
werknemers van het intussen geweldig gegroeide bedrijf, dat nu, kort en krachtig, als
'Brada Vlees' wordt aangeduid.
slager, maar ook een kiene koop
man was.
In 1898, op z'n achten twintig
ste, werd hij eigenaar van het
pand Kleine Kerkstraat 7, nu
drukkerij De Oldehove. Daar
vestigde hij een slagerij, waarin
het hard werken werd: 's mor
gens in de winkel, dan zelf slach
ten, de zaak snel weer schoonma
ken en daarna weer uitponden.
Ook stond hij op de oude
Vleeschmarkt aan de stille kant
van de Nieuwestad met 'vlees en
het been' en trok hij met de
hondekar de provincie in om zijn
vleeswaren uit te venten.
De oudst bekende Brada die zijn
brood verdiende met het verko
pen van vlees, was een Anne
Sjerps. Hij was in 1802 geboren
in Cornjum en hij had een slagerij
in het hart van de stad, in het
oude Sint Jobsleen.
Ook zijn zoon, Ype Brada, die
leefde van 1846 tot 1890, zat als
zelfstandig slager in de binnen
stad en wel in de Haniasteeg.
De zoon van - Ype, Johannes
Georg, geboren in 1870, leek
eerst de voorkeur te geven aan
het vak van timmerman-meu
belmaker, maar op z'n vijf en
twintigste verruilde hij hamer en
nijptang toch maar voor het sla
gersmes - de nu al bejaarde
traditie van de Brada's als slagers
werd voortgezet.
Johannes Georg Brada was een
uiterst actief en ondernemend
man, die niet alleen een goeie
Al snel begon Johannes Brada de
voordelen in te zien van een
aparte slachterij buiten de win
kel. Hij liet daarvoor in 1906 zijn
oog vallen op een pand in de
Molensteeg en binnen de tijd van
een maand had hij de gemeente
lijke vergunning op zak.
Nieuweweg 44, Nuis
De huidige staf van Brada's Vleeschbedrijf. Zittend: Yttje Brada, directeur Johan G. Brada en directeur
Ype Brada; staand: directeur Hans Brada en adjunct-directeur Douwe Brouwer.